Ion Cristoiu si Corneliu Zelea Codreanu. Scrisoare deschisa adresata directorului TVR

Posted: Noiembrie 28, 2010 in Purtatori de idei fixe
Etichete:, , , , ,

Scrisoarea deschisă de mai jos am preluat-o de pe profilul de FB al lui Alexandru Petria, cu menţiunea ca am semnat şi eu. M-a terifiat mai ales afirmaţia lui Ion Cristoiu că C.Z. Codreanu era un „fanatic bine intenţionat”: personal, cred că de asta trebuie să ne temem cel mai tare în lumea oamenilor. Mai ales că, în astfel de cazuri clinice, e greu de spus unde se termină buna credinţă şi începe ipocrizia, respectiv manipularea semenilor prin bătut cu cărămida în piept pe tema „marilor principii”. Iar de la manipularea fraierilor până la isteria de masă nu mai e decât un pas mic, dar catastrofal.
Poate că Ion Cristoiu e un sfertodoct bine intenţionat, dar noi, fraierii, nu suntem obligaţi să plătim abonamentul la TVR pentru ca să aibă el unde să-şi debiteze inepţiile.

Domnule Director,

Am aflat cu îngrijorare de difuzarea pe primul canal al Televiziunii Române a unei emisiuni realizate de dna Eugenia Voda si difuzate pe TVR 1 la data de 21 noiembrie 2010, în cadrul careia jurnalistul Ion Cristoiu a facut unele afirmatii inacceptabile cu privire la „moralitatea” lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul miscarii legionare din România, personaj pe care l-a prezentat ca erou romantic. Dorim sa va atragem atentia ca afirmatii de genul celor facute în cadrul acestei emisiuni sunt nu doar încercari de acreditare a unor neadevaruri istorice, ci si ofense la adresa memoriei victimelor miscarii legionare din România. Dl. Ion Cristoiu, care se declara ca ziarist discipol al lui Nae Ionescu, ca si gazda sa, dna Eugenia Voda, ignora caracterul fascist si terorist al acestei grupari politice, contributia ei la pregatirea Holocaustului din România, responsabilitatea ei (si a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovati, între care si personalitati ale vietii politice si culturale românesti din perioada interbelica. Difuzarea unei asemenea emisiuni nu poate crea decît confuzie si deruta în contextul politic si economic actual.

Va solicitam de aceea, domnule Director, ca institutia publica pe care o conduceti sa se delimiteze in mod ferm de afirmatiile facute în emisiunea amintita si sa sanctioneze pe cei care sunt raspunzatori profesional pentru producerea si difuzarea ei.

Secvente edificatoare din aceasta emisiune pot fi vazute la adresa http://www.youtube.com/watch?v=Ks0mqFIkycg

Dinu Adam, scriitor; Gheorghe Campeanu; Vera Cimpeanu; Alexandru Florian, sociolog; Mihai Dinu Gheorghiu, sociolog; Radu Ioanid, istoric; Maximilian Mario Katz, economist; Marius Lazar, sociolog; Liviu Rotman, istoric; Michael Shafir, politolog; Dorin Tudoran, scriitor.

Lista pentru semnarea acestei scrisori a fost lasata deschisa.

NOTA ALEXANDRU PETRIA- Am semnat. Dotitorii pot sa-l contacteze pe domnul Mihai Dinu Gheorghiu, mihaidg@yahoo.fr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s