Comunism cu salve de tun, anticomunism homeless

Posted: Ianuarie 19, 2011 in comunism
Etichete:,

Foto Evenimentul Zilei

Ieri a murit, sărac şi „boschetar”, simbolul prin excelenţă al anticomunismului românesc, Cristian Paţurcă. Dumnezeu să-l odihnească într-o lume mai bună şi mai consecventă cu sine decât cea de aici!
A murit în plină dezbatere despre „anticomunism” şi eşecul lui, purtată de vocile celebre cărora le-a cântat în Piaţa Universităţii. Şi-a petrecut lunga agonie uitat şi în mizerie, iar vizita Preşedintelui la spital nu pare să-i fi adus, în plan personal, mai multe beneficii decât a adus societăţii româneşti condamnarea oficială a comunismului. Citesc că, după propria-i dorinţă, va fi incinerat, iar cenuşa îi va fi împrăştiată în Piaţa Universităţii. Anticipez că asta nu va sensibiliza în niciun fel vânzătorii ambulanţi din zonă şi nici pe potenţialii lor clienţi mâncători de seminţe. Pot să presupun deja că, peste cenuşa anticomunistului Paţurcă, se vor aşterne senin cojile de seminţe ale memoriei româneşti.
Era un om naiv, care credea că preschimbarea lumii, poate chiar mântuirea ei, atârnă de corzile unei chitare. Era printre cei care n-au înţeles că naivitatea e un păcat mortal şi că homo homini lupus. Era anticomunist din convingere, nu „de profesie”, a devenit, pe cale de consecinţă, loser, iar nu „sinecurist”.
Cu Cristian Paţurcă moare, aşadar, nu doar simbolul anticomunismului românesc, ci şi simbolul – mult mai trist şi mai acuzator – al unei opţiuni de morală publică pe care am avut-o cu toţii la un moment dat, dar ne-am „recuzat” de la ea. Se înţelege că, în aceste condiţii, o funeraliadă à  la Păunescu, cu salve de tun şi onoruri militare n-ar fi de bon ton. Ba chiar ar fi de un teribil prost gust.
Şi, la urma urmei, la ce-i mai trebuie mortului salve de tun? La ce-i mai trebuie unei societăţi morală? La ce-i mai trebuie naţiunii simboluri selectate pe criterii coerente? Viaţa merge mai departe, domnilor, să nu ne mai împiedicăm în detalii!
Circulăm, circulăm… De astăzi mai avem nişte cenuşă pe obraz, dar, vorba lui Tănase Scatiu, „dă-i cu făină, că trece”.
UPDATE: Cum se poate deduce de aici, se pare că, din considerente „creştineşti”, nici măcar ultima dorinţă nu-i va fi respectată.
Comentarii
 1. Radu A. spune:

  Chiar dacă preşedintele Băsescu l-a vizitat la spital pe Paţurcă oferindu-i certificatul de revoluţionar în 2010, a fost un act prea târziu şi prea puţin…

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/paturca-salvat-de-un-articol-888972.html

 2. Radu A. spune:

  În ce constă, în prezent, valoarea umană când sunt promovate nonvalorile, clientelismul, subcultura, minciuna? Care mai sunt reperele morale sau artistice?
  Eu îmi tolerez semenii care ascultă manele, dar nu pot înţelege noul val de promovare în Europa, mai întâi pentru Guţă en France şi pentru Salami Boy, transmis chear de Radio BBC 1 pentru a încânta urechile fine ale Reginei… 🙂
  Nu vreau să par lupul moralist pentru că eu vreau să cunosc aceste „noi valori” ale societăţii româneşti astfel încât la un moment dat să nu mă simt un exclus, un paria, cel bun de ars pe rug 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s