Liniştea

Posted: Martie 20, 2011 in Viata la Bucuresti

V-aţi întâlnit vreodată cu liniştea într-un oraş? E un miraj pe care uneori ai norocul să-l prinzi din zbor. Înaintezi pe o stradă pustie şi, deodată, îţi dai seama că vacarmul urban şi-a retras tentaculele din ceafa ta. Te simţi eliberat şi în sfârşit singur. Respiri în alt ritm, ritmul aburului care se scurge domol din nările tale. Simţi că te poţi ridica deasupra lucrurilor şi deasupra ta. Aburul răsuflării te trage în sus. Hainele citadine se scurg pe asfalt, ca umbrele la amiază. Te poţi vedea pe tine din afara ta. Oraşul e o carte în care ai plonjat cu toate simţurile cândva, la începutul poveştii. Ştii că ai închis-o doar o clipă, îţi odihneşti privirea pe cerul ca o copertă de carte. Te întâlneşti cu tine  şi înţelegi că eşti un personaj într-o carte.

Liniştea în oraş e forma perfectă a însingurării. Prezenţa ei dispare repede, o simţi doar preţ de secunde ca o înţepătură în ceafă. Amintirea o porţi sub limbă ca pe o fiolă cu otravă. E gajul libertăţii posibile.

Liniştea oraşului am găsit-o şi regăsit-o de vreo trei ori în viaţă, niciodată în Bucureşti. Credeam că vacarmul acestui oraş nu ştie să amorţească. Că Bucureştiul, sărmană, damnată pisică neagră, îşi trage vacarmul pe urme ca pe o tinichea agăţată de coadă.

Ieri, însă, pe o stradă minusculă şi oarecare, liniştea m-a cuprins deodată din toate direcţiile. M-a înălţat peste cerul înnorat ca o copertă vineţie. Ieri m-am întâlnit în sfârşit cu mine, un personaj al poveştii bucureştene.

Comentarii
  1. exista intr-o carte inca nepublicata o teribila poveste despre liniste (borgesiana de-a dreptul)

  2. Dezamagesc prea tare daca spun ca habar n-am? Am prostul obicei sa haladuiesc fara sa stiu pe unde. Era undeva, aproape de cheiul Dambovitei, intre magazinul Unirea si statia de metrou Izvor. 😉

  3. Radu spune:

    pe ce strada, pe ce strada?:))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s