Pentru că urmează o noapte lungă, propun să începem cu o cafea

 
Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi una specială, pentru că e „Noaptea muzeelor”. Adică, cu puţin ajutor de la buletinul meteo, ne vom putea plimba toată noaptea de la un muzeu la altul, vizita, participa la diversele concursuri şi spectacole, comenta cu prietenii şi, de ce nu?, admira oraşul în care trăim în ipostaze în care nu-l prea vedem de obicei.
 
Arhivele Naţionale participă deja de trei ani, din iniţiativa colegilor noştri de la Biroul Documentare, Publicaţii şi Activităţi Ştiinţifice, la circuitul cultural al Nopţii Muzeelor. O experienţă interesantă şi plăcută, care  merită în mod cert tot efortul organizatoric. Anul acesta, parcă mai mult decât până acum, colegul Şerban Marin şi echipa lui n-au făcut economie de idei îndrăzneţe.  Ce a rezultat, puteţi vedea în expoziţia Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică, o expoziţie care va fi vernisată chiar mâine, 13 mai, la ora 14.00, la sediul Arhivelor Naţionale din Bucureşti, Bd. Regina Elisabeta, nr. 49.  Constanţa Ghiţulescu, cercetătoare la Institutul „Nicolae Iorga”, romancieră şi fină cunoscătoare a moravurilor de altădată, va fi acolo pentru a vă introduce în atmosferă.
 
 

 

Expoziţia va rămâne deschisă pentru Noaptea Muzeelor, de mâine, de la ora 19.00 până sâmbătă spre dimineaţă, la ora 3.00.

 

Pentru că sunt nişte colegi buni – şi pentru că şi eu mă străduiesc să fiu o colegă bună  🙂 – Şerban, Radu, Elenele, Monica, Flori & Comp. m-au lăsat să-mi bag nasul în avanpremieră prin delicatesele de altă dată, atât de apetisant fotografiate de Puiu Mitrea. Iar eu comit indiscreţia de a vă deschide şi Domniilor Voastre apetitul:

Vă tentează o cină populară, cu vinuri, fripturi şi brânzeturi?

 

Sau poate vă plac "patricienii"?

Pour les connaisseurs, un dineu de casă mare

 

La desert, neapărat bomboane de la Capşa

 

...Dar să nu credeţi că tot ce e colorat se şi mănâncă

 
 
 

La război, mănânci ca la război chiar dacă eşti regină

 

...Iar când eşti muritor de rând, trebuie să munceşti pentru a mânca

Aşa că, pe drum spre casă, nu uitaţi să cumpăraţi o pâine caldă, reţeta bunicii
 
Pofta vine văzând, nu-i aşa? Şi încă n-aţi văzut restul…
Vă mai spun doar că la festinul arhivistic intrarea este liberă, fără discriminare pe criterii de siluetă 😉

 

 

 

Comentarii
 1. Serban spune:

  Multumim, Alina, pentru promotion…
  Intre timp, vernisajul s-a incheiat, eu am luat-o razna incepandu-mi declaratia de bun venit cu un dublu „Buna seara!” sub soarele orei 14:00, lumea a fost placut impresionata de speech-ul Cristinei Ghitulescu, dupa care au plecat toti pe la casele lor. Cu burtile la fel de goale, fireste…
  Va asteptam in noaptea de sambata de duminica, dar nu va faceti iluzii: tot cu burtile goale veti pleca…

  • Dragul de tine! Eu nici n-am remarcat ca ai spus buna seara. probabil te gandeai ca uite-asa incepuse de fapt noaptea muzeelor 🙂
   Apropo de speech-ul Constantei, confirm: a fost atat de bun incat a tinut inclusiv de foame, printre atatea amintiri de bucate.

 2. Imi cer scuze pentru ignoranta, dar mi-ai putea spune care sunt alimentele pentru care se foloseste colorant negru? Eu nici nu credeam ca se folosesc atatia coloranti. Acum deja incep sa am o noua perspectiva asupra a ceea ce manc/beau.
  In alta ordine de idei, e fascinant cate poti invata doar la un prim periplu prin istoria gastronomiei 🙂

  • În principiu, cănirea („denigrarea”) poate avea ca obiect orice materie, dacă aşa cer interesele partidului şi simţul estetic al autorului.

   Există paste făinoase pigmentate cu cerneală de sepie. Cam friabile, dar unele loturi sunt bune. Tot cu cerneală de sepie se colorează sosul negru, folosit adesea la prepararea pastelor făinoase şi risotto cu moluşte, în special cu calamari (sepii mai mititele).

   Nu ştiu dacă pe piaţa românească se comercializează biscuiţi Oreo, însă cei negri (cu cremă albă) sunt coloraţi cu melanină. Tot cu melanină se corectează culoarea la: cacaua prăjită „olandeşte”, la preparatele cu susan negru, şi mă gîndesc că se poate ameliora gradul de cenuşiu şi la preparatele cu seminţe de mac.

   O clientă ne-a adus din Matsuyama (Shikoku) o ruladă foarte fină, cu aluatul colorat cu cărbune de bambus (scria pe ambalaj). Desigur, fineţea nu o dădea cărbunele.

   Eu însumi am avut o scurtă epocă (de vreo trei ani) în care făceam pîine colorată cu cerneală de sepie. O foloseam pentru bruschetta ala checca. Dădea un contrast frumos cu pătlăgelele roşii tăiate cubuleţe şi cu verdeaţa busuiocului. Trebuia însă să nu o ard prea tare, ca să nu vireze în brun. De unde se vede că, spre deosebire de hîrtie, cerneala nu suportă orice.

   Alţi agenţi de negru pot fi compuşii de fier. În măsline, la conservare, se adaugă citrat de fier. Fierul este chelat de polifenolul rezidual din pulpă (după tratarea măslinelor cu leşie). Compusul rezultat este negru.
   Pe acelaşi principiu se corectează culoarea la dulceaţa de soia neagră (kurodaizu, numită şi Tanba mame). La fierberea boabelor, gospodinele bătrîne ştiu să adauge şi un cui de fier. Probabil, pe vremea cînd dulceaţa se prepara în tuci nesmălţuit, cuiul nu era necesar.

   Tot cu fier (în combinaţie cu polifenolii naturali) se colorează în albastru pătlăgelele vinete murate.

   Simt că iar m-am lăbărţat prea tare. Pe scurt, în arta culinară e ca în artele vizuale. Culoarea potrivită la locul potrivit, în funcţie de ceea ce vrei să comunici-

 3. E surprinzător de strictă lista coloranţilor alimentari permişi (de primăria Focşanilor). Cu excepţia indigoului, şi în ziua de azi ar fi la fel de acceptabilă pentru maniacii sănătăţii.

  Ca un fapt divers, pentru negru, normele japoneze prevăd drept pigmenţi admisibili mangalul de bambus şi melanina din cerneala de sepie. E de notat, cărbunele figura şi în lista focşeneană.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s