Apocalipsele noastre

Posted: August 3, 2011 in In contra locurilor comune

Tot mai mulţi oameni din jurul meu îmi comunică sentimentul/convingerea că Apocalipsa e pe-aici, pe-aproape. Unii cred chiar că ştiu exact şi data la care se va produce. Eu cu matematica stau prost,  n-am nicio şansă să înţeleg cum au calculat mayaşii, de pildă, că Apocalipsa  – the real one – va veni fix în 2012. Cred însă că Apocalipsele noastre au dintotdeauna  nişte trăsături teribil de funny. Sa ne gândim:

1. Partea naşpa a unei Apocalipse ( de fapt, singura care ne bîntuie imaginarul de mai bine de două mii de ani) : Apocalipsa presupune trecerea  de-a valma prin foc şi sabie a păcătoşilor şi a nevinovaţilor, a drepţilor şi a ticăloşilor, iar forţa distructivă de care se serveşte e una oarbă, imbecilă, iraţională şi răzbunătoare.

Da, dar să ne gândim şi mai departe:

2.  Partea bună  a aceleiaşi Apocalipse – există întotdeauna o viaţă de după Apocalipsă (cel puţin aşa zic cărţile serioase), în care drepţii vor fi răsplătiţi, ticăloşii vor fi pedepsiţi, iar cu restul nu ni se spune ce se va întampla; aşadar, restul poate spera că va fi, în sfârşit, lăsat în pace.

Şi, in fine, bucăţile mele favorite:

3. Partea rutinieră a Apocalipsei – o Apocalipsă este, în genere, anunţată dinainte, aşadar previzibilă, cine e luat prin surprindere n-are decât să-şi dea singur palme că a fost un bou. Cel mai adesea, fix în dimineaţa când ar trebui să se producă, aflăm că Apocalipsa s-a amânat pentru o dată ce ne va fi comunicată ulterior. E drept, se poate întâmpla – foarte rar, dar se poate – ca Apocalipsa să nu-şi dezamăgească profeţii, însă atunci ne întoarcem oricum la punctul 2.

4. Partea lipsită de imaginaţie, dar plină de umor involuntar – Apocalipsa pare a avea  o genă „sistemică”:  fiecare „nouă” Apocalipsă e, în fond, un deja-vu,  identică cu cele anterioare şi, mai mult decât plauzibil, cu cele pe care le aşteptăm să vină după ce vom fi reuşit să-i supravieţuim ăsteia de acum.

Acestea fiind zise, nu cred că apocalipsele noastre chiar merită o interpretare bovarică. Nici ele nu sunt la tot pasul, nici noi nu suntem invariabil în centrul lor. Personal, prefer abordarea scarlettiană: ok, poate că e deja aici, dar tot mai e şi mâine o zi în care vom avea tot timpul să ne gândim la managementul Apocalipsei. Sau, în caz că se amână pentru o dată ce ne va fi precizată, putem răstimp să mai inovăm câte ceva la imaginarul ei atât de uzat.

Comentarii
 1. Cu placere, daca imi explici pe ce te bazezi 🙂

  • ciprian.nacu@brd.ro spune:

   „1. Partea naşpa a unei Apocalipse ( de fapt, singura care ne bîntuie imaginarul de mai bine de două mii de ani) : Apocalipsa presupune trecerea de-a valma prin foc şi sabie a păcătoşilor şi a nevinovaţilor, a drepţilor şi a ticăloşilor, iar forţa distructivă de care se serveşte e una oarbă, imbecilă, iraţională şi răzbunătoare.”

   te-am rugat sa’l reconsideri din mila pentru nevinovati si ma bazez pe buna credinta care trebuie sa co-existe cu speranta (care moare ultima) si dragostea (care pe toate le rabda, inclusiv apocalipsa). stiu ca istoria ne-a servit exemple care tradeaza parametrii amintiti (oarba, imbecila, irationala si razbunatoare), dar nu este consemnata nicaieri in istorie vreo apocalipsa … sau este?

   este irational ca o lume creata sa sfarseasca ca mai sus (cacofonie intentionata, mesaj ab-sconcs) …
   … dar poti stii oare ce surprize ne rezerva evolutia?

 2. ciprian.nacu@brd.ro spune:

  oare este intamplator ca nimeni n’a indraznit sa comenteze subiectul, atata vreme cat este stiut ca sfarsitul nu ne este dat noua a’l cunoaste, nici macar Fiul nu’l cunoaste, ci numai Tatal?!

  nu, nimic nu este intamplator.
  nici macar apocalipsa, cand o fi sa fie … si cum va fi sa fie …

  sa stam linistiti la locurili noastre …
  … e pentru fiecare! …

  Dumnezeu are rabdare, noi de ce ne grabim?!

  nu’mi permit niciun fel de comentariu, dar culmea mi se pare ca enuntul de la punctul 1., cu „partea naspa”, nu este crezut de nimeni!
  deci, te rog, reconsidera’l …

  multumesc frumos pentru intelegere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s